top of page

Împletind Povești și Fire, Noaptea Muzeelor la Sate

Descoperă Magia Serii la Aluniș: "Împletind Povești și Fire,  Noaptea Muzeelor la Sate"


Într-o atmosferă încărcată de basm și tradiție, Centrul de Artă Aluniș își deschide porțile  pe data de 2 septembrie 2023 la prima ediție de Noaptea Muzeelor la Sate cu evenimentul "Împletind Povești și Fire". 


Această incursiune fascinantă în universul tradițiilor și culturii locale se întinde până la orele 21, oferind vizitatorilor o ocazie unică de a se conecta cu rădăcinile autentice ale comunității și a descoperi arta prelucrării tradiționale a lânii în satele de munte de pe Valea Buzăului. 


Evenimentul promite să fie o călătorie în timp și oferă o experiență completă a simțurilor prin expoziții etnografice cu fotografie veche, țesături și unelte de prelucrare a lânii, cântece de nai și șezătoare de povești cu localnicii. 


Pășind într-o lume încântătoare a meșteșugului tradițional al țesutului, vizitatorii vor descoperi uneltele folosite pentru prelucrarea lânii și a altor materiale. Fiecare piesă expusă aduce cu sine o poveste unică, provenind din gospodăriile de pe Valea Buzăului, împletită cu tradiții și amintiri prețioase. 


 Călătorind în trecut prin intermediul imaginilor vechi, vizitatorii vor reuși să aducă la viață chipurile strămoșilor și momentele lor cotidiene, într-o călătorie vizuală în timp ce evidențiază oameni și tradiții autentice. 


Pe timp de seară, după ora 19.00 participanții sunt invitați să se alăture în mijlocul unei autentice șezători de țesut la război și cusut, unde tehnici vechi și povești prețioase vor fi împărtășite. 

Intrarea este gratuită, iar pasionații de cultură sunt invitați să se bucure de această ocazie de a păși într-o lume fermecată a trecutului și de a contribui la păstrarea tradițiilor și obiceiurilor satelor de munte..


“Suntem extrem de bucuroși și onorați să participăm la prima ediție a Nopții Muzeelor la Sate. Deși organizat de noi, Centrul de Artă Aluniș, acest eveniment este un efort colectiv, al comunității locale. Localnicii au contribuit cu fotografii, vederi și scrisori vechi, țesături și unelte care vor fi expuse în cadrul expoziției. Prin generozitatea unor oameni care prețuiesc tradițiile am primit și câteva exponate speciale cum ar fi o mașină de tricotat din anii 40 care deși vine de la Fișici are o profundă legătură și cu Aluniș, Pătârlagele și satele din jur. Tanti Gica tricota pentru toată regiunea.” - Dumitru Radu Maria, Coordonator Proiecte Centrul de Artă Aluniș. 


Noaptea Muzeelor la Sate sau Nocturna Muzeală Rurală este o nouă marcă culturală, derivată din cea clasică a Nopții Muzeelor organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România.


Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări culturale din cadrul “Țesem legături”, un proiect de cercetare, documentare și revitalizare a tradiției prelucrării lânii pe Valea Buzăului ca premisă pentru crearea unui brand cultural local, impulsionarea turismului responsabil în zonă și conservarea moștenirii culturale locale pentru generațiile următoare.




1 comment

1 Comment


Last night, while searching for a new gaming platform, we discovered black diamond casino. The variety of games and opportunities to win money were amazing! We had an excellent time playing and even walked away with some cash. We highly recommend this site to anyone looking for a thrilling gaming experience.

Like
bottom of page