ExplorEx - știință și aventură în natură!
ExplorEx este un proiect dedicat educației tinerilor și copiilor din județul Buzău și nu numai, având scopul de a crește atractivitatea domeniilor STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică) printr-o tabără educativă în mijlocul naturii.
Timp de trei zile, participanții au ocazia să exploreze, să învețe și să se implice activ în protejarea mediului înconjurător.
Obiectivele ExplorEx
Principalul nostru obiectiv este să oferim o experiență de învățare practică și interactivă, prin care elevii să înțeleagă aplicabilitatea științei în viața de zi cu zi și să devină mai implicați în protejarea naturii. Activitățile desfășurate în cadrul taberei vor stimula interesul pentru domeniile STEAM și vor încuraja dezvoltarea personală și implicarea comunitară.
Prin intermediul atelierelor interactive și a drumețiilor ghidate, participanții își însușesc noțiuni de fizică, biologie, chimie, astronomie, permacultură și concepte legate de biodiversitate, poluare și conservare a naturii. Participanții vor explora o grădină pe principii de permacultură, vor analiza mostre de apă la microscop și vor învăța despre fauna și flora locale. Atelierele de camping responsabil (care presupun insușirea de noțiuni de meteorologie, fizică, fiziologie, geologie ) împreună cu discuțiile despre viitorul sustenabil, vor inspira și transforma învățarea într-o aventură autentică și benefică pentru dezvoltarea personală și implicarea comunitară.
Acces Gratuit la Educație Nonformală
ExplorEx este deschis tuturor copiilor din județul Buzău. Aceștia pot participa gratuit la toate atelierele și activitățile taberei.
în plus, proiectul răspunde cererii crescânde de educație nonformală în domeniile STEAM și facilitează accesul copiilor vulnerabili la aceste oportunități, contribuind astfel la dezvoltarea unei comunități mai educate și mai responsabile.
Activități Educative și Interactive
Drumeție ghidată pe traseu tematic
-
experimente în teren și activități de observare a biodiversității/ laborator biologie în aer liber cu prelevare de mostre de apă, faună, viețuitoare din apă
Laborator bilogie și geologie
-
analize la microscop a mostrelor prelevate, discuții despre meseriile din STEAM (bilogie, chimie, medicină), experimente
Atelier de campare responsabilă
-
elemente esențiale despre campare (echipament, montaj) cât mai ales noțiuni de meteorologie, fizică și inginerie structurală , biologie și ecologie, chimie și tehnologie
Atelier de inovație pentru viitor
-
discuții deschise despre tehnologiile sustenabile.
Atelier de permacultură
-
noțiuni de biologie și ecologie (interacțiunea plantelor și animalelor într-un ecosistem permacultural, relațiile simbiotice dintre diverse specii, sustenabilitatea sistemului), chimie (compoziția solului și a substanțelor nutritive esențiale pentru plante, procesele chimice implicate în creșterea plantelor sănătoase)
Atelier de SUP
-
îmbinăm mișcarea fizică cu învățarea interdisciplinară (dinamica fluidelor, forțele implicate în vâslire etc)
ExplorEX în 2024
19-21 iulie
Anul acesta, tabăra de știință și aventură ExplorEx va avea loc în perioada 19-21 iulie la Centrul de Artă Aluniș.
Participarea la ateliere și accesul în tabără sunt gratuite pentru toți copiii. Deși activitățile sunt destinate în principal celor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, atelierele sunt concepute astfel încât și copiii mai mici să se poată bucura de ele.
Pe durata evenimentului, cazarea se va face la cort în spațiul special amenajat din curtea generoasă a Centrului de Artă Aluniș. Acest spațiu este îngrădit și are acces la toalete și dușuri. Atelierele vor avea loc pe timpul zilei, totalizând aproximativ 7-8 ore de activități educative, iar serile vor fi petrecute în jurul focului de tabără.
Copiii vor avea ocazia să participe la drumeții ghidate, ateliere de permacultură, stand up paddle (SUP) și multe alte activități interesante. Programul detaliat al evenimentului va fi disponibil în curând aici, pe website-ul nostru și pe pagina noastră de Facebook.
Ediția de anul acesta de ExplorEx este finanțată prin Fondul Ştiințescu Buzău ediția III, implementat de către Fundația Comunitară Buzău în parteneriat cu Romanian-American Foundation (RAF) și Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR).