Despre noi?
Asociația Centrul de Artă Aluniș este o organizație non profit creată de oameni îndrăgostiți de Munții Buzăului care fac echipă cu localnici din zona Aluniș-Colți pentru a dezvolta economic zona fructificând patrimoniul cultural local și promovând și protejând cadrul natural.
Zona Aluniș - Colți și împrejurimile dețin o bogată moștenire culturală și artistică insuficient promovată și valorificată. Locuitorii de aici nu au acces la evenimente de artă și cultură, cursuri de formare profesională sau sprijin în continuarea meșteșugurilor tradiționale. Artizanii sunt pe cale de dispariție și odată cu ei meșteșugurile.
Populația este una îmbătrânită, locurile de muncă sunt aproape inexistente pentru locuitorii de sex feminin, iar puținii copii din zonă nu au acces la programe de educație nonformală.
Până în 2021 nu au existat exemple de bună practică în dezvoltarea turistică, proiecte care să ia în considerare păstrarea specificului zonei și respectarea tradițiilor locale.
Misiunea noastră este să schimbăm acest lucru și să contribuim la creșterea și dezvoltarea economică durabilă a comunității prin revitalizarea tradițiilor, susținerea inițiativelor locale, facilitarea accesului la evenimente și promovarea turismului responsabil în Munții Buzăului.
Credem în:
turism responsabil, revitalizarea tradițiilor și meșteșugurilor, educație culturală accesibilă tuturor, protecția mediului și împuternicirea localnicelor.
Povestea noastră
Povestea centrului a început în vara anului 2020 în fosta școală abandonată a satului Aluniș. Așezată gard în gard cu Biserica Rupestră, clădirea își pierduse menirea de a fi spațiu de cunoaștere și învățare sub tone de deșeuri, mucegai și uitare.
Am curățat-o și transformat-o într-un centru de creație multidisciplinar. Aici au loc expoziții de pictură și sculptură, iar în curtea în care se jucau cândva copii, găzduim concerte de muzică tradițională românescă, muzică arhaică și clasică, ateliere, workshopuri și tabere, toate beneficiind locuitorii, artiștii, artizanii și producătorii locali.
Menirea de a fi școală este redată în fiecare weekend când copii din zonă vin aici pentru a primi cursuri gratuite de chitară, pian și olărit.
Centrul de Artă a devenit în scurt timp un reper pe harta turistică atrăgând atât vizitatori cât și oportunități de finanțare și, în același timp, prin activitatea sa animă viața culturală a satului și a aproximativ 8 comune din jur.
Încurajați de buna primire a activității Centrului de Artă Aluniș am căutat să dezvoltăm proiecte care să rezolve problemele cu care se confruntă comunitatea locală și să obținem finanțare pentru acestea.
Astfel au luat naștere proiecte precum Școala de Olărit de la Colți care își propunea nu doar să revitalizeze meșteșugul olăritului în zonă ci să-l și pună la lucru în serviciul tinerilor și copiilor vulnerabili sau Viitoruri curate! Nu viituri murdare!, proiect axat pe protecția mediului și în special a combaterii poluării cu plastic a apelor pentru că în mediul rural aruncarea gunoiului la râu este, din păcate, un obicei împământenit și greu de oprit.
Le-au urmat deschiderea a două case de oaspeți, construite în stil arhitectural tradițional, folosind materiale naturale cu impact redus asupra mediului, administrate de către localnici și a căror funcționare a creat locuri de muncă în comunitate și punct de atracție pentru turiști.
În completarea acestora creăm produse turistice, opțiuni de agrement, care să susțină economia locală și să fie în acord cu specificul local și protecția cadrului natural: ateliere olărit, șezători de țesut cu bătrânele satului, drumeții cu ghid de turism local, plimbări cu căruța, vizită în gospodării etc.