Centrul de Artă Aluniș
Sat Aluniș nr. 39, comuna Colți, Buzău
Ce poți face cu o școală abandonată din lipsă de copii?
O poți lăsa pradă timpului, uitată sub munți de gunoaie sau, cu efort și dedicare, o poți transforma într-un spațiu în care învățarea, arta și cultura conviețuiesc pentru a da speranță și a crea un viitor pentru comunitate. La fel cum o făcea și în trecut când avea băncile pline și curtea animată cu joaca copiilor.
Acum spațiul găzduiește expoziții de artă, ateliere de olărit, țesut și muzică, evenimente (concerte, teatru, film în aer liber), centru de resurse pentru localici, punct de informare turistică, loc de șezători și mic magazin de artizanat și artă.
De aici pleacă toate proiectele la care lucrăm și aici ne reîntoarcem oricând avem nevoie de inspirație. Iar spațiul este precum cornul abundenței, ne tot relevă moduri în care îi putem împlini menirea, să ne servească și să-l servim.
Ne bucurăm de oaspeți! Centrul este deschis publicului spre vizitare(gratuit). Te așteptăm cu expoziții, evenimente, informații turistice, cafea și limonadă, o grădină generoasă, suveniruri și poveștile locului.
Veniturile obținute de micuța cafeterie și magazinul de suveniruri susțin existența centrului și salariile localnicelor care lucrează aici.
PROGRAM
1 mai - 1 noiembrie marți - vineri: 10 - 18
sâmbătă - duminică: 9 -18
1 noiembrie - 1 mai sâmbătă - duminică: 9 -16
În lunile de iarnă, în caz de temperaturi foarte scăzute, centrul este închis.
Povestea unei școli
Ca multe școli din sate tradiționale de munte unde populația este tot mai îmbătrânită și copii din bănci sunt tot mai puțini, școala din Aluniș și-a primit ultimii elevi acum mai bine de zece ani. Cele două camere și curtea invadată de buruieni își așteptau parcă o a doua șansă. Faptul că împarte un gard cu Biserica Ruperstră din Aluniș și micul cimitir ni s-a părut un semn, străbunii veghează viitorul acestui spațiu, iar rolul nostru este acela de a ne asigura că prin tot ceea ce facem le cinstim memoria și ce au lăsat în urmă: tradiții, obiceiuri, meșteșuguri și povești.
2020
-
„Amber of the Moment” - expoziție artă vizuală cu lucrări de sculptură și pictură a trei dintre cei mai importanți artiști buzoieni: Florin Menzopol, Ștefan Daniel Lăzărescu și Dumitrache Ciprian.
-
Expoziție sculptură outdoor - Mircea Dragomir, artist popular
-
Performance act Bioremediating missle - Jos Volkers
-
Vernisaj artă contemporană „Astral. Geometric.Ancestral”. Colectiva a reunit lucrări de ceramică (Victor Costache), pictură abstractă (Dinu Mihai Fălcoianu), gravură și instalaţie textilă (Smaranda Isar), într-un concept curatorial propus de Ana Sultana Cipariu.
-
Vernisaj pictura și instalații Maia Stefana Oprea și Samir Mihail Vancica.
2021
-
Expoziție pictură „Human naturescape” - Alexandra Baciu
-
Expoziție pictură „A Heroine's Journey”- Mădălina Costache
-
Expoziție atelier "Work in progress" - Ruslan Cârlan
-
Schimb de experiență și rezidență Școala de Olărit de la Colți - Cristina Iacob, Smaranda Isar, Victor Costache, Maria Militaru, Moise Drăghici, Ruslan Cârlan
2022
-
Expoziție pictură "Conservă de timp" - Constantin Sultana
-
Rezidențe artistice Grădina cu Artă -"Gaia - Mama Pământ" - Costea Vlad Laurean, Andreea Măiastra Aron, Vasile Catrina, Dorin Negrău, Sophia InLak'ech, Ramona Șlug
-
Expoziție de ceramică și produse de artizanat local
Expoziții și artiști găzduiți 2020 - 2022
Evenimente găzduite
La centru organizăm și găzduim evenimente artistice și culturale care anumă viața satului și a comunelor din jur și atrag numeroși turiști în zonă:
-
evenimente de artă și cultură cu intrare liberă: concerte de muzică live: cobză, muzică arhaică românească, muzică folk, teatru, teatru pentru copii, festival de poezie
-
expoziții de artă contemporană (artiști români expuși);
-
cursuri și workshop-uri: dans, pictură, teatru, land art etc.;
-
cursuri gratuite de pian, chitară, olărit și țesut pentru copii din zonă;
-
primul cinematograf în aer liber de pe Valea Buzăului.
-
târguri de produse tradiționale și artizanat
Vrei să organizezi un eveniment la noi, ești un artist care vrea să își expună arta sau să o vândă în magazinul nostru?
Scrie-ne la contact@alunis.ro