top of page
soc up.png

Tradiția milenară a ceramicii de pe Valea Buzăului a fost dată uitării odată cu închiderea ultimelor ateliere și dispariția fizică a ultimilor olari din zonă. 

 

Școala de Olărit de la Colți este un proiect dezvoltat de noi, Centrul de Artă Aluniș, prin care reînnodăm tradiția ceramicii buzoiene și revitalizăm meșteșugului olăritului pe Valea Buzăului ca premisă pentru creșterea și dezvoltarea comunității locale.

 

Este un proiect născut din dragoste pentru moștenirea culturală locală, cadrul natural și dorința de a le conserva, proteja și promova. Este un proiect al comunității pentru comunitate însemnând atât sursă de venit pentru localnici prin crearea de locuri de muncă cât și facilitarea integrării membrilor vulnerabili prin derularea unui program de educație culturală prin care oferim acces gratuit la cursuri de olărit și terapie prin artă tinerilor și copiilor din zonă și celor aflați în sistemul de protecție de stat. 

 

La Școala de Olărit de la Colți activează primele femei olar de pe Valea Buzăului, se creează și comercializează ceramică de Colți și se țin ateliere de olărit pentru doritori.

Funcționarea Școlii de Olărit de la Colți și continuarea programului de educație culturală sunt posibile prin generozitatea donatorilor, partenerilor și oaspeților care aleg să îi treacă pragul.

 

 

logo parteneri.png
293807084_5680402888636333_818389073010192098_n.jpg

Ateliere de olărit

În fiecare duminică de la ora 11 te așteptăm să descoperi meșteșugul olăritului și să îți încerci mâna la roata olarului alături de doamnele noastre olar sau artistul ceramist aflat în rezidență. 

Preț atelier: 120 lei/adult, 70 lei/copil

Atelierul durează aproximativ două ore, iar la final poți lua acasă obiectul creat. 

Pentru a-ți rezerva un loc lasă-ne un mesaj pe pagina de facebook sau aici. Pentru grupuri atelierele se pot ține la cerere în orice altă zi a săptămânii.

Programul de educație culturală

Prin ateliere oferite gratuit suplinim lipsa infrastructurii și accesului copiilor și tinerilor, cu precădere al celor din grupuri defavorizate, la activități creative și evenimente culturale.

 

În primele 6 luni de proiect, peste 150 de copii din sistemul de protecție de stat au beneficit de ateliere gratuite de olărit și terapie prin artă și două persoane aflate în situații vulnerabile au fost formate profesional și activează acum în cadrul Școlii de Olărit de la Colți.

 

portile deschise martie 19 (20).jpg

Casa de oaspeți - Casa Lila

WhatsApp Image 2022-07-25 at 11.01.48 PM (1).jpeg

Casa de oaspeți a Școlii de Olărit de la Colți este un spațiu multifuncțional creat să găzduiască turiști, rezidențe artistice, tabere de artă și tabere școlare.

 

Casa Lila este administrată de localnici și servește drept model de bune practici pentru dezvoltarea turistică în zonă, reper cultural local și un obiectiv atractiv pentru turiști cu impact durabil asupra dezvoltării economice și culturale a comunității.

Ceramica de Colți

este un produs nou, creat la Școala de Olărit de la Colți care surprinde esența ceramicii buzoiene vechi dar o reinterpretează în manieră proprie.

 

În crearea acesteia a fost documentată ceramica buzoiană veche, de la cea din perioada precreștină până la cea recentă, utilitară, realizată de ultimii meșteri olari ai zonei.

 

Ceramica de Colți este creată de un artist ceramist împreună cu cele doamne doamne olar ale Școlii de Olărit de la Colți și poate fi achiziționată din magazinul Centrului de Artă Aluniș (Aluniș 39, Colți, Buzău).

ceramica colti (2)_edited.png

Poți sprijini Școala de Olărit de la Colți în demersul de a să oferim pe termen nelimitat ateliere gratuite tinerilor și copiilor din zonă și celor aflați în situații vulnerabile:

 

bottom of page